Tkanka kostna jest podstawowym budulcem wszystkich kości, a te częścią szkieletu, czyli konstrukcji pozwalającej naszemu ciału utrzymywać odpowiednią postawę oraz poruszać się. Tkanka ta ulega przebudowie podczas trwania całego życia człowieka, dlatego tak ważne jest jej odpowiednie „odżywianie”.
Najczęściej wymienianymi pierwiastkami w diecie dla zdrowych kości są wapń (Ca) i fosfor (P) oraz witamina D. Spożycie wapnia poniżej 1000mg/dzień przyczynia się do zwiększonej resorpcji kości, czyli zmniejszania ich gęstości. Natomiast zbyt duże spożycie fosforu hamuje wchłanianie wapnia i wit.D. Stosunek Ca:P w diecie powinien wynosić zatem 1:1.
Dużo mówi się również o wpływie białka na mocne kości. Należy jednak wiedzieć, że zarówno jego nadmierne jak i niedostateczne spożycie powoduje wzrost wydalania wapnia. Optymalna dawka to 0,9g/kg masy ciała.
Inne składniki odżywcze mające pozytywny wpływ na układ kostny to: magnez, potas, cynk, miedź, żelazo, bor, mangan, wit.C i K, wit. z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Istnieją również składniki, które przyczyniają się do osłabienia tkanki kostnej, są to: sód, fosfor i nasycone kwasy tłuszczowe.